Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Almás dán vajastészta (Limara)

2009.10.17

KépHozzávalók:
60 ml meleg víz
125 ml tej
1 nagy tojás
35 dkg kenyérliszt
1,5 dkg friss élesztő
1 tk. só

25 g cukor
20 dkg hideg vaj

Töltelék: 
6-8 szem alma
kristálycukor fahéj
búzadara

Kép  A tejet, vizet, a tojást és az élesztőt egy tálban elkevertem. A hideg vajat fél centis csíkokra vágtam. Egy tálba készítettem a lisztet, élesztőt, sót, cukrot, a vajat, megforgattam a robotgéppel egy kicsit. Csak annyira kevertettem össze a tésztát, hogy kb. 1 cm-es vajdarabkák maradjanak benne. Ez csak 1-2 perc volt. A keveréket átöntöttem egy tálba, hozzáadtam a tojásos folyadékot és egy spatulával összekevertem. Nem szabad agyondolgozni, csak mígKép nyúlós masszát kapunk, a vajdarabkáknak látszódnia kell benne. A tálat letakartam és másnapig ment a hűtőbe. Másnap felhasználás előtt egy órával kitettem, majd lisztezett felületre borítottam. A tészta így nézett ki, nyúlós, ragacsos valami volt. Betettem a hűtőbe.

Másnap 50 x 50 cm-es lappá nyújtottam, a vajdarabkák jól látszódtak benne. Mint egy levélpapírt, háromba hajtottam. A felső harmadot a középső harmadra, majd az alsót is a középsőre. Az így kapott hosszú csík mindkét végét visszahajtottam a közepéig, majd mint egy könyvet a közepénél is összecsuktam. A zárt része, ami olyan mint a könyv gerice, a bal oldalon legyen. Ezután ezt a hajtogatást-nyújtást még 2x végeztem el. Majd a hűtőbe tettem. Legalább 30 percet pihenjen ott.

Közben elkészítettem a tölteléket: Az almákat lereszeltem, cukroztam, fahéjaztam.

Ezután a tésztát egy hosszú kb. 3 mm-es csíkká nyújtottam. Keresztben kettévágtam, mert így a legnagyobb tepsin sem fért volna el. A tészta középső harmadára búzadarát szórtam, erre halmoztam a kifacsart almát, szórtam még rá kristálycukrot és egy kis darát, majd a két oldalát késsel bevagdostam. Váltakozva emeltem a csíkokat az almára egyet jobbról, egyet balról.

 Sütőpapírral bélelt tepsire ültettem, majd kb. 45 percig pihentettem. Végül tojással lekentem, mandula darabokkal megszórtam. 170-180 fokos sütőben sült kb. 40 percig.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.