Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Beigli 2 (Kétszersült)

2009.09.22

Kép A tésztából 2 db 40,5  dkg tésztának kell kijönnie. A tölteléknek ugyanannyi dkg-nak kell lennie, mint a tésztának. Tehát egy 40,5 dkg-os tésztát 40,5 dkg töltelékkel kell megtölteni.

A tészta hozzávalói (2 db bejglihez) 

45dkg liszt, 12,5 dkg margarin, 7 dkg zsír, 5-8 dkg porcukor, 1,25 dkg élesztő, 0,5 dkg só, 1 db tojássárgája

0,5 dl hideg tejszín és kb. 1 dl hideg víz vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben. A tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod, akkor feltekerhető legyen. A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg!

Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. A tésztának keménynek kell lennie.

A tésztát az összeállítása és a kimérése után kb. 20 percre tegyük hűtőbe.

Kb. 20 * 25 cm-es téglalap alakúra kell nyújtani a tésztát.

Célszerű előző nap elkészíteni, betölteni a bejgliket és csak másnap reggel sütni!

A titkok: A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a bejgli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni, este le kell kenni tojásfehérjével. Éjszaka hűvös helyen de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva, akkor túlkel.

Mák  vagy  dió töltelék (2 db bejglihez)
21,5 dkg mák és 21,5 dkg dió, 12,5-12,5 dkg kristálycukor, 7,5-7,5 dkg zsemlemorzsa, mazsola, őrölt fahéj, sok reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg, 1/4-1/4
liter víz.  A hozzávalókat már nem kell felezni, ebben a mennyiségben kell a dióhoz és a mákhoz is adni.

 A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.

Tehát 1 db mákos vagy 1 db diós bejglihez.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.