Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Croissant (Max konyhája)

2010.01.10

Kép

1 ek. olaj,
2 tk. só,
1 tk. cukor,
180 g joghurt vagy kefír,
200 ml tej,
100 g rétes liszt,
250 g fehér liszt (BL55),
200 g kenyér liszt (BL80),
18 g szárított élesztő (szerintem friss élesztővel sokkal könnyebb lesz a tészta)

Lekvár, füstölt sajt, vagy virsli a tölteléknek

kb. 200 gr margarin a rétegezéshez,
és egy tojás sárgája a kenéshez.

Minden alkatrész legyen szobahőmérsékletű, ez azt jelenti, hogy a kezdés előtt kb. 2 órával készítsük elő. A margarinon kívül mindent a fenti sorrendben egy tálba teszek és a robotgép dagasztókarjával összedolgozom. A kész tésztát 8 felé veszem, és elkezdem kerekre kinyújtani.

Jól lisztezzük meg a lapot, amin nyújtjuk, mert tapad a tészta. A kinyújtott lapot, egy lisztezett tálcára teszem. A margarint felolvasztom, és egy evőkanállal megkenem a tésztát. Kb. két kanállal kell rá, ez az egész mennyiség 1/7 része. Következő réteg, nyújtás kenés. Az utolsó előtti lapnál már kezd megdermedni a margarin, és kiválik belőle a víz. Azt ne kenjük be a rétegek közé!!

Az utolsó rétegnél az egész tömböt tegyük vissza a nyújtó lapra, és egy kicsit gyúrjuk át. Vágjuk fel 16 részre/körcikkre. A tölteléket göngyöljünk bele a tésztába. Jól összenyomva tekerjük fel. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, egyszerre 8 db-ot, megkenem a tojás sárgájával.

Meleg helyen kelesztem egy fél órát. Sütéshez a hőfokot maximumra állítom, ezen sütöm 10-12 percet, majd visszaveszem 200 c-ra és ott sütöm még kb. 22-25 percet. Rácson hagyom kihűlni. Ez a tészta mennyiség elég 16 darabhoz, de ha kisebb darabokat szeretnénk csinálni, akkor javaslom, azt hogy az alaptésztát 16 részre osztjuk, és kettő tornyot készítsünk 8-8 réteggel, és azt vágjuk fel kisebb körcikkre.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.