Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rozskovászos kenyér (élesztő nélkül)

2012.10.11

kenyetr.jpg

A recept Limarától származik.

Aktív, jó buborékos kovász szükséges hozzá. Éppen ezért a sütést megelőző este a kovászomból, ami mindig készenlétben van, kivettem egy adagot, azt elkevertem ugyanannyi liszttel és vízzel, majd 12 órán keresztül állni hagytam. Egyenletes meleg kell neki,ezért egyszerűen bedugom éjszakára a mikróba.
Hozzávalók az aktív kovászhoz:

  • 110 g kovász
  • 110 g langyos víz
  • 55 g BL 80 kenyérliszt
  • 55 g tk. rozslisztkenyer2.jpg

A hozzávalókat egy műanyag edénybe mérem, alaposan elkeverem, lefedem, majd 12 órán keresztül érni hagyom.

Ekkor lehet kezdeni a dagasztást. 

Hozzávalók:

  • 60 dkg BL 80 kenyérliszt
  • kb. 320 ml víz
  • az összes kovász
  • 1,5 tk. só
  • 1 ek. olaj

Egy tálba mérem a lisztet, a vizet és a kovászt. A sót és az olajat még nem teszem bele. Rövid ideig, kb. 4-5 percig (dagasztógéppel 3-4 percig) dagasztom csak a tésztát, majd letakarva 30 percig pihenni hagyom. Ezalatt a kovász dolgozni kezd.

Ezután adom hozzá a sót és az evőkanál olajat. Ismét csak rövid ideig, kb. 5-6 percig dagasztom (dagasztógéppel 3-4 perc), majd kelesztőtálba teszem és két órán keresztül hagyom kelni. Ezalatt duplájára kel. Lisztezett felületre borítom és anélkül, hogy nagyon kiütögetném belőle a levegőt, megformázom. Lisztezett kelesztőkosárba teszem, a varrattal felfelé. 

Letakarom és szobahőmérsékleten hagyom kelni 2és fél órán keresztül. Egy sütőlemezt kibélelek sütőpapírral és a megkelt tésztát óvatosan átfordítom rá. 

Pengével három helyen, hosszanti irányban bemetszem, majd a 230 fokra előmelegített sütőbe teszem. A sütőt azonnal gőzösítem. Én belöttyintek az aljába egy kis vizet, de remek módszer a jégkocka használata, 2-3 darabot kell a sütő aljába dobni. 10 percig sütöm ezen a magas hőfokon, majd mérséklem 200 fokra, ekkor résnyire nyitom a sütő alját és egy virágpermetezővel alaposan bepermetezek a sütőtérbe. Harminc percig hagyom még így sülni, ha a teteje nagyon barnulna, akkor letakarom egy darab fóliával, de úgy a jó, ha a színe mély barna.

Ha letelik az idő kiveszem, az alját megkopogtatom, ha mély, kongó hangot ad, akkor készen is van. Rácsra teszem és megint csak lepermetezem kevés hideg vízzel.